Quantcast
Channel: ***** Francisc Grünberg, YO4PX ***** O pagină dedicată radioamatorilor YO
Viewing all 522 articles
Browse latest View live

Article 0

$
0
0
Calendarul DX a fost actualizat
Mai - Iunie - Iulie - August 2014

Coloanele 1 şi 2 - perioada activităţii
Coloana 3 - denumirea entităţii DXCC
Coloana 4 - indicativul DX-ului sau prefixul entităţii (clic pe prefixul albastru duce la saitul expediţiei sau la pagina QRZ.com a expediţionarului cu informaţii suplimentare, clic pe "semnalări" duce spre clusterul pe care a fost semnalat DX-ul activ)
Coloana 5 - informaţia QSL şi/sau calea de expediere a QSL-ului
Coloana 6 - sursa informaţiei (clic pe prescurtarea sursei [OPDX, DXW.Net, 425DXN etc.] deschide saitul-sursă)
Coloana 7 - alte detalii (operatorul/operatorii, locaţia, modurile şi benzile de lucru, numărul de referinţă IOTA, participări în concursuri, QSL via birou sau direct, aparatura care va fi folosită etc.)


Article 0

$
0
0
CQ anunţă noii membri ai Galeriilor celebrităţilor
CQ Magazine şi-a anunţat premianţii pentru Galeriile celebrităţilor pe anul 2014, înscriind câte doi noi membri în galeriile CQ DX şi CQ Contest, împreună cu opt noi membri în CQ Amateur Radio Hall of Fame.
CQ Amateur Radio Hall of Fame cinsteşte acele personalităţi - radioamatori autorizaţi sau neradioamatori - care au adus o contribuţie semnificativă fie la radioamatorism fie carierelor lor profesionale sau vreunui alt aspect al vieţii pe planeta noastră. Noii membri primiţi în 2014 sunt (în ordine alfabetică):
Clifford Berry, W9TIJ care a ajutat la intrarea în epoca calculatorului în calitate de co-inventator al computerului Atanasoff-Berry (sau ABC), precursorul tuturor calculatoarelor electronice.
Warren Bruene, W5OLY, prolific proiectant radio şi inovator, care a proiectat numeroase radiouri Collins şi a ajutat compania să introducă comunicaţiile în fonie prin emisiuni în banda laterală unică (single sideband, SSB).
John Hunton, W1RW, fost manager general al ARRL, editor QST, a contribuit la alocarea internaţională a benzilor de 30, 17 şi 12 metri.
Mike Koss, W9SU, DX-man şi DXpediţionar, fondatorul şi proprietarul companiei producătoare de filtre ICE (Industrial Communications Engineers); a pus bazele Indianopolis Motor Speedway Amateur Radio Club, W9IMS; organizator al activităţilor speciale W87PAX şi ale Jocurilor Pan American din 1987 în Indianopolis.
Nancy Kott, WZ8C, fost editor al WorldRadio şi WorldRadio Online şi neobosită promotoare a codului Morse în calitate de coordonatoare pentru S.U.A. a clubului de telegrafişti FISTS.
Paul Laughton, N6BVH, creator de software printre ale cărui realizări se numără dezvoltarea sistemelor de operare pe disc Apple şi Atari.
Ralph Shower, ex-W3GEU, expert în domeniul interferenţei electronice şi lider al eforturilor de a stabili standarde naţionale şi internaţionale ale compatibilităţii electromagnetice (electromagnetic compatibility, EMC). Deţine mai multe diplome acordate de Institutul naţional american de standarde (ANSI) şi de Institutul ingineriei electrice şi electronice (IEEE).
Steve Wozniak, ex-WV6VLY şi ex-WA6BND, cofondator al Apple Computers.

CQ DX şi CQ Contest Halls of Fame îi onorează pe acei amatori care nu numai că au excelat prin performanţe personale în aceste domenii majore ale radioamatorismului, dar au şi «restituit» acestuia  într-o manieră de excepţie propria lor contribuţie.

În CQ DX Hall of Fame au fost înscrişi în 2014:


Joe Reisert, W1JR, DX-man şi DXpediţionar din anii 1950,  deţine DXCC Mixed, Phone, CW, Digital şi QRP cu peste 300 de entităţi în fiecare versiune, diplomele Worked All States (lucrat toate statele S.U.A.) pe 13 benzi, Worked All Continents (lucrat toate continentele) pe 13 benzi şi USA-CA All Counties emis de CQ (lucrat toate comitatele S.U.A.) El este de asemenea deschizător de drumuri în comunicaţiile EME (Earth-Moon-Earth) în 432 MHz, a condus propria sa companie de fabricaţie a antenelor (Antennaco) şi este un fecund scriitor şi prezentator public.

David Collingham, K3LP, important DX-man şi DXpediţionar care a pus accentul şi pe utilizarea radioamatorismului ca instrument educaţional, atât în ţara sa cât şi în lume. A echipat o staţie completă în şcoala elementară din oraşul său şi a predat radioamatorismul tinerilor din Irak, Etiopia şi Rotuma.

În CQ Contest Hall of Fame au fost înscrişi:


J. Scott Redd, K0DQ este deja membru al CQ Amateur Radio Hall of Fame pentru serviciile sale aduse naţiunii noastre ca amiral, administrator adjunct al Autorităţii Coaliţiei provizorii din Irak şi ca primul director al Centrului naţional pentru contraterorism. Scott a găsit întotdeauna timp pentru radioamatorism printre obligaţiile sale profesionale şi pentru prima sa dragoste, concursurile. El este unul dintre singurii doi amatori care a câştigat în categoria single-operator în toate concursurile majore din lume.


Ed Muns, W0YK, notabil competitor RTTY, deţinător a 9 recorduri în categoria single operator în toate benzile, unul în categoria multi-two şi a 6 recorduri mondiale. Ed este şi director al concursurilor CQ World Wide RTTY DX şi RTTY WPX, precum şi manager al concursului North American Sprint RTTY. El este extrem de activ în Northern California Contest Club în care a deţinut funcţiile de ofiţer şi director.

Primirile urmează a fi anunţate în cadru festiv la Dayton Hamvention 2014 care se desfăşoară în acest weekend. Descrieri mai detaliate ale noilor înscrişi în Galeriile celebrităţilor vor fi publicate în anunţul oficial al numărului pe iulie 2014 al revistei CQ Magazine.
(Sursă: OPDX, ARRL, QRZ.com)

*   *   * 


Article 2

$
0
0
Radioamatori celebri: Geoff Watts, BRS-3129 şi cei 50 de ani ai Insulelor în eter
Eminentul radioamator receptor Geoff Watts a fost fondatorul şi între 1962 şi 1982 editorul vestitului buletin de informaţii The DX News Sheet, iar în 1964 el a creat diploma IOTA (Islands on the Air), pe care a administrat-o până în 1985.
El declara vizionar la crearea diplomei: «Acum că propagarea slăbeşte posibilitatea de lucra DX-uri scade. Dat fiind că DX-manii nu prea mai găsesc noi DX-uri de contactat propun crearea unui nou program, diploma "Insule în eter", cu scopul de a promova activitatea şi interesul pentru traficul între DX-mani. Majoritatea dintre ei ar putea activa ei înşişi câte o insulă nouă.»
În 1985 Geoff Watts a predat RSGB-ului întregul program din cauza îmbolnăvirii XYL-ului Marjorie, care a decedat în 1990, însă apoi a devenit din nou interesat de IOTA. În momentul preluării de către RSGB diploma devenise deja preferata a numeroşi amatori emiţători şi receptori, iar popularitatea ei a crescut de la an la an, fiind actualmente deosebit de apreciată de amatorii din întreaga lume.
Watts a publicat şi Ghidul ţărilor DXCC, precum şi Lista prefixelor, ţărilor şi zonelor de radioamator. El a fost primul radioamator receptor care în 1985 a obţinut confirmări din toate cele 40 de zone CQ, primul receptor care avea confirmate 300 de ţări şi #1 DXCC Honor Roll în categoria SWL timp de mulţi ani. Pentru eforturile sale ca editor, ca iniţiator al programului IOTA şi pentru numeroase alte servicii aduse comunităţii DX Geoff Watts a fost ales în 1977 în Galeria celebrităţilor CQDX (Hall of Fame), fiind singurul amator neautorizat ca emiţător care a fost onorat astfel. A murit în 1994.


Buletinul "The DX News Sheet" numerele 17 şi 300


Lista ţărilor DXCC publicată de Geoff Watts în DXNS


QSL trimis în 1994  de Geoff Watts staţiei BO0K (IOTA AS-102)


Scrisoarea către managerul BV2KI care a însoţit QSL-ul


Un scurt film prezentat de BBC cu o durată de 4:47 minute poate fi văzut pe pagina dedicată lui Geoff Watts de către asociaţia  East Anglian Film Archive la această adresă.


Diploma Geoff Watts
Pentru a cinsti munca sa International Short Wave League (ISWL) cu sediul în 3 Bromyard Drive, Chellaston, Derby, DE73 1PF, Marea Britanie, a instituit Diploma (memorială) Geoff Watts, pe care a adăugat-o listei sale de diplome. Ea poate fi solicitată de toţi radioamatorii emiţători sau receptori autorizaţi, indiferent dacă sunt sau nu membri ai ISWL. Diploma comemorează reuşita unuia dintre cei mai faimoşi reprezentanţi ai hobby-ului radioamatorismului din Marea Britanie.
Pentru obţinerea diplomei este necesară recepţionarea sau contactarea după 1 ianuarie 1995 a 10 insule şi obţinerea confirmărilor. Un formular de cerere (obligatoriu) poate fi primit de la managerul de diplome: ISWL AWARDS AND CONTEST MANAGER, Belle Fleurs, Wade Reach, Waltin on the Naze, Essex, CO14 8RG, England.
ISWL este o organizaţie voluntară, non-profit care promovează hobby-ul radioamatorismului şi al recepţionării undelor scurte şi este afiliată la RSGB.

Directorul IOTA la a 50-a ediţie
«Insule în eter» (Island on the Air, IOTA) care sărbătoreşte acum 50 de ani de la instituire este unul dintre cele mai populare programe DX din lume. Pentru a marca această aniversare directorul IOTA pune la dispoziţia DX-manilor ghidul esenţial necesar participării la programul de diplome IOTA şi multe alte informaţii.
Redactată şi prezentată de managerul IOTA Roger Balister G3KMA ediţia a 50-a a Directorului IOTA conţine o trecere în revistă a jumătăţii de secol începând cu instituirea programului de către Geoff Watts, creatorul lui.
Masiva secţiune color a cărţii conţine şi articole fascinante, printre care operaţiunea IOTA pe Timoteo Dominguez, activitatea insulară intensă din Indonezia, chiar şi un capitol dedicat antenelor pentru DXpediţiile IOTA. Pe lângă numeroase alte aspecte au fost incluse şi detalii despre cea mai recentă listă IOTA Honor Roll, Golden List etc.
Directorul IOTA este singura listă completă şi oficială a insulelor IOTA, dar el este mult mai mult decât o simplă listă. Această ediţie conţine toate modificările de regulament şi actualizările insulelor IOTA în cadrul acestui program dinamic şi pasionant. Cartea oferă tot ceea ce e necesar participării la IOTA, începând cu explicarea programului, regulile, listele insulelor, grupate pe continente şi indexate cu prefixe şi până la formularele de cereri şi nenumărate informaţii şi recomandări atât pentru vânătorii de insule, solicitanţii diplomelor cât şi pentru DXpediţionari.
Dacă până acum acţiunea de a colecţiona QSL-uri din toată lumea nu v-a tentat multitudinea insulelor şi programul fascinant IOTA prezentat în acest volum ar putea să vă determine să vă reorientaţi preferinţele. Directorul IOTA este o carte necesară atât celor deja implicaţi în program cât şi celor interesaţi să pornească de acum înainte pe calea vânătorii de insule.
Dimensiunea Directorului este de 210 x 297 mm şi conţine 128 de pagini. Preţul este de 11,99 GBP (lire sterline) pentru cei care nu sunt membri ai RSGB şi de 10,19 GBP pentru membri RSGB.
Comanda se poate face pe pagina de cumpărături a RSGB aflată la această adresă.
(Surse: saiturile IOTA, Mediteraneo DX Club SWL Section, Island Chasers, RSGB, ISWL, East Anglian Film Archive)
*   *   * 
Alte articole despre IOTA:
IOTA la 50 de ani (aprilie 2011) (anunţa instituirea Maratonului IOTA în perspectiva aniversării din 2014)



Article 1

$
0
0
Iniţiere în interfeţele pentru lucrul în PSK31 şi alte moduri digitale
Două scurte filme produse de cunoscutul videograf Randy K. Hall K7AGE, primul în septembrie 2007 şi al doilea în aprilie 2014, prezintă teoria şi noţiunile de bază ale folosirii si functionării interfeţelor autoconstruite şi industriale care conectează calculatorul respectiv placa de sunet a acestuia cu transiverul pentru activitatea în PSK-31 - actualmente unul dintre cele mai răspândite moduri digitale - dar şi în JT-65, WSPT, FreeDC, SSTV, Digital SSTV, RTTY şi multe alte moduri interesante.


Linkuri utile:


*   *   *

Article 0

$
0
0
Indicative secundare şi integrarea cu LoTW - noi facilităţi la QRZ.com
de Fred Lloyd, AA7BQ
Suntem în perioada anului în care ne gândim de obicei la îmbunătăţiri, de aceea suntem deosebit de încântaţi să anunţăm facilităţi noi şi semnificative pentru utilizatorii QRZ.com.
Am implementat două schimbări majore în baza de date a indicativelor noastre şi în logul online. În privinţa bazei de date putem anunţa că acum aceasta primeşte fără dificultăţi indicative secundare. Este vorba de indicativele care conţin o bară de fracţie (slash) şi o modificare fie a prefixului, fie a sufixului indicativului primar. Facilitatea este disponibilă tuturor utilizatorilor şi poate fi accesată prin simpla editare a indicativului dumneavoastră sau prin folosirea opţiunii My Account din meniul principal, aflată sub indicativul dumneavoastră în partea din dreapta sus a paginii. 

Cu indicativele secundare puteţi crea acum pagini de sine stătătoare, de pildă pentru activităţile dumneavoastră în QRP, sau o pagină specială pentru repetorul dumneavoastră, ori pentru alte operaţiuni distincte. Aceasta înseamnă că indicative ca AA7BQ/QRP, AA7BQ/R, AA7BQ/MM sunt acum pe deplin acceptate şi fiecare dintre ele poate primi o pagină proprie. Aceste indicative sunt «altoite» pe indicativul dumneavoastră primar, astfel că statutului dumneavoastră de abonat i se adaugă indicativul secundar. În plus pe subpagina Detail va apare sub titlul See Also (vezi şi) o listă a altor indicative înrudite cu acelaşi indicativ primar.

În esenţă, dacă aţi fost mulţumit cu pagina dv. de pe QRZ.com şi aţi dori să vă creaţi o a doua pagină o puteţi face chiar din acest moment. Aceste pagini speciale oferă aceeaşi funcţionalitate ca paginile de indicative obişnuite. De asemenea noi acceptăm şi prefixe sau sufixe de genul AA7BQ/VP2 sau YU3/AA7BQ. Orice combinaţie va funcţiona, serverul fiind capabil să vă găsească indicativul cu bară de fracţie chiar dacă prefixul respectiv sufixul sunt inversate! Spre deosebite de indicativele primare cele secundare pot fi şterse de deţinătorii lor în orice moment.
Accesul direct la aceste noi pagini de pe QRZ.com este şi el lipsit de dificultate. De exemplu pentru accesul paginii AA7BQ/QRP puteţi folosi acest link:
                                        http://www.qrz.com/db/aa7bq/qrp

Următorul anunţ important se referă la logul nostru online. Mulţi, extrem de mulţi colegi ne-au cerut să realizăm integrarea cu sistemul LoTW (Logbook of The World) al ARRL. Suntem bucuroşi să anunţăm că integrarea este acum disponibilă tuturor abonaţilor LoTW. Aceasta înseamnă că dacă sunteţi utilizator LoTW puteţi transporta logul dumneavoastră de pe QRZ.com direct pe LoTW cu ajutorul câtorva clicuri de maus. Logul oferă posibilitatea trimiteri câte-unui QSO, a unei liste de QSO-uri sau chiar conţinutul întregului log direct la LoTW. Am creat o pagină de setare care vă permite să importaţi certificatul dv. LoTW pe QRZ.com, prin aceasta noi având posibilitatea de a semna şi expedia logurile în numele dumneavastră. Din momentul în care QSO-urile dumneavoastră au fost încărcate pe LoTW ele vor apare în logul de pe QRZ.com umbrite cu un fundal verde, ca o indicaţie a faptului că au fost expediate.
Avem de asemenea un ghid Quick Start pentru operaţiuni QRZ LoTW disponibil la
Fred Lloyd, AA7BQ
Editor QRZ.com
aa7bq@qrz.com

*    *    * 

Alte articole despre QRZ.com publicate pe această pagină:


Article 0

$
0
0
«110 pagini despre radio» acum disponibil online
În 24 aprilie 2014 a fost lansat proiectul «110 pagini despre radio», un CD care conţine o selecţie din articolele publicate de mine timp de 8 ani pe Radioamator.ro şi pe această pagină, rezultatul unei colaborări exemplare cu Gheorghe Oproescu - Tavi, YO4BKM. Ne-am bucurat să constatăm că CD-ul oferit gratuit a fost solicitat de un mare număr de radioamatori, atât începători cât şi avansaţi în hobby-ul nostru şi a fost primit cu aprecieri elogioase.  Articolul de prezentare al CD-ului publicat pe Radioamator.ro, însoţit de câteva dintre aceste aprecieri, se găseşte la această adresă, dar şi pe această pagină aici respectiv aici
Dat fiind că solicitările au depăşit cu mult estimările iniţiale s-a trecut acum cu ajutorul d-lui Ciprian Sufiţchi N2YO la următoarea fază a proiectului:

Instrucţiuni pentru descărcarea şi scrierea CD-ului
Există acum şi posibilitatea descărcării "imaginii" CD-ului de pe internet pentru a fi păstrată în calculator şi, dacă se doreşte, aceasta să fie folosită la scrierea (sau "arderea") unui CD nou. Pentru această operaţiune este necesar un utilitar special, pe care unii îl au deja instalat în calculator şi se pricep să-l folosească, dar alţii poate nu au această experienţă. Pentru aceştia, iată pe scurt paşii care trebuie urmaţi:

1. Se descarcă de pe internet un program destinat platformelor Windows: "BurnAware". Descărcarea se face din această pagină: http://www.burnaware.com/download/ Se alege varianta gratuită (Free). După instalare, programul poate fi accesat din Start->All Programs->BurnAware Free->BurnAware Free.
2. Se descarcă de la Radioamator.ro "imaginea" ISO a CD-ului. Aceasta are aproximativ 705 MB şi se găseşte la adresa: http://www.radioamator.ro/articole/files/953/110-pagini-despre-radio.iso  Imaginea ISO poate fi accesată şi din secţiunea «Rubrici şi linkuri populare» situată în partea stângă a ecranului.
Fişierul descărcat se salvează undeva pe calculator, de pildă pe Desktop.

3. Pentru arderea unui CD se introduce un CD blanc (nou) în unitatea CD a calculatorului şi se porneşte programul BurnAware din Start->All Programs->BurnAware Free->BurnAware Free. Se va deschide o fereastră similară cu cea de mai jos:


4. În aceasta fereastră se face clic pe iconiţa "Burn Image". Această acţiune deschide o altă fereastră în care trebuie să alegeţi fişierul pe care tocmai l-aţi descărcat de la Radioamator.ro. După ce apăsaţi pe Browse trebuie să navigaţi pe structura de fişiere a calculatorului ca să găsiţi "imaginea". Fişierul are extensia .iso În exemplul anterior acesta fusese pus pe Desktop:


5. În continuare verificaţi că unitatea CD a fost aleasă corect (în acest caz are litera D: dar poate fi altfel pe calculatorul dumneavoastră. În final tot ce aveţi de făcut este să apăsaţi butonul roşu "Burn"şi procesul de scriere a CD-ului începe. Operaţiunea durează câteva minute, în funcţie de performanţele unităţii CD.
Scrierea CD-ului poate fi făcută şi cu alte programe, dar dintre cele gratuite BurnAware pare sa fie cel mai simplu de folosit.

Imaginea ISO a CD-ului postată pe Radioamator.ro este accesibilă şi din meniul acestei pagini:

Succes tuturor utilizatorilor!
Francisc Grünberg YO4PX, Gheorghe Oproescu – Tavi  YO4BKM, Ciprian Sufiţchi N2YO
(Sursă: Radioamator.ro)
*   *   * 

Article 24

$
0
0
Radioamatorismul - poarta ta spre comunicarea fără fir
Ziua mondială a radioamatorismului (World Amateur Radio Day, WARD) este sărbătorită în fiecare an la 18 aprilie, pentru a marca aniversarea fondării Uniunii internationale a radioamatorilor (International Amateur Radio Union, IARU) în Paris în 1925. La şedinţa Consiliului administrativ al IARU din septembrie 2013 care a avut loc în Cancun, Mexic acesta a adoptat sloganul «Radioamatorismul – poarta ta spre comunicarea fără fir» ca temă a Zilei mondiale pentru anul 2014.
Scopul principal al Zilei mondiale a radioamatorismului este acela de a îndrepta atenţia publicului asupra radioamatorismului şi a beneficilor pe care acesta le poate aduce ţărilor şi comunităţilor. În acest an IARU va sărbători cea de a 88-a aniversare a organizaţiei. Adoptând filozofia puterii conferite de unitate pionierii radioamatorismului s-au întrunit la Paris şi au creat IARU pentru a-l promova global. După numai doi ani la Conferinţa internaţională a radiotelegrafiei din 1927 radioamatorismul a dobândit alocaţiile de benzi recunoscute şi în zilele noastre: 160, 80, 40, 20 şi 10 metri. De la mai puţin de 30000 de amatori autorizaţi în momentul fondării IARU organizaţia a ajuns să numere printre membrii săi peste 150 de societăţi-membre.
Radioamatorismul a păşit cu adevărat în secolul al XXI-lea. În mai puţin de 100 de ani comunicaţiile de radioamator au evoluat de la tehnologia pe scântei la procesarea digitală a semnalului şi la SDR (software-defined radio).
Opţiunea amatorului de unde scurte, limitată iniţial între fonie şi telegrafie, s-a diversificat, cuprinzând o gamă largă de posibilităţi de comunicare, de la televiziune şi până la spread spectrum.
Comunicaţiile digitale de amator au evoluat şi ele. De la sfârşitul celui de al doilea Război mondial până în 1980 RTTY (radioteletype) a fost singurul mod digital de unde scurte disponibil amatorilor. În 1980 şi-a făcut debutul AMTOR odată cu popularitatea crescândă a calculatoarelor personale şi cu accesul facil la acestea. AMTOR a fost primul mod de comunicare digital de amator care oferea transmisiuni fără erori. 
De la începutul anilor ’80 frecvenţa schimbărilor s-a mărit. A apărut Packet radio şi pentru o perioadă a fost cea mai răspândită formă de comunicare digitală printre amatori. Pe măsură ce tehnologia microprocesoarelor a devenit mai sofisticată s-au afirmat moduri ca Clover, Pactor şi G-Tor, capabile de schimburi de mesaje fără erori chiar şi în condiţii de propagare marginale. La sfârşitul anilor ’90 tehnologia PC-urilor a favorizat apariţia unui nou mod digital, PSK31.
În spectrul de frecvenţe VHF-UHF activitatea în Packet radio s-a diminuat în ultimii ani ai secolului XX comparativ cu aceea a anilor ’80 şi ’90. Cu toate acestea Packet radio a renăscut sub forma popularului Automatic Packet Reporting System (APRS), sistemul tradiţional Packet continuând să existe pentru a sprijini activităţile de serviciu public prin funcţionalitatea sa îmbunătăţită.
Mulţumită amatorilor individuali acum chiar şi staţii modest echipate pot realiza contacte digitale prin reflexia pe meteori (meteor scatter) şi chiar prin reflexia pe Lună pe frecvenţele VHF şi UHF. Pentru aceasta nu este necesar decât un calculator cu o obişnuită placă de sunet şi un program care poate fi descărcat gratuit de pe internet.
Asociaţia naţională a amatorilor japonezi Japan Amateur Radio League (JARL) a creat standardele digitale de fonie şi de date D-STAR, care au cunoscut o dezvoltare pe măsură ce amatorii au construit reţele de repetoare D-STAR în VHF, UHF şi în benzile decimetrice. Toate aceste progrese i-au inspirat de amatorii din întreaga lume să experimenteze cu propriile lor echipamente în comunicaţiile digitale în benzile de unde scurte şi ultrascurte.
Activităţile prilejuite de Ziua mondială a radioamatorismului pot constitui o minunată oportunitate pentru a prezenta publicului larg cu ce se îndeletnicesc «hamii» în secolul XXI.
În acest an 18 aprilie cade în timpul săptămânii. Dar acest lucru n-ar trebui să împiedice organizarea unor activităţi publice în weekendul anterior sau ulterior zilei de 18 aprilie. Important este să se obţină cât mai multă expunere şi publicitate posibilă pentru radioamatorism.
WARD 2014 oferă ocazia de a se face prezentări despre radioamatorism în faţa unor grupuri, cum ar fi organizaţiile civice, grupurile caritabile etc. De exemplu Rotary Clubs şi Lions Clubs sunt doar două dintre organizaţiile cu acoperire globală care au întâlniri săptămânale, iar aceste cluburi sunt mereu în căutarea unor programe interesante şi informative pe care să le prezinte membrilor lor. Există extrem de puţini radioamatori experimentaţi care să nu fie în stare să vorbească 15-20 de minute într-o manieră pozitivă despre radioamatorism. Nu folosiţi formulări prea tehnice. Scoateţi în evidenţă aspectele recreative ale radioamatorismului şi aptitudinea radioamatorilor de a oferi sprijin autorităţilor în timpul calamităţilor. Limitaţi expunerea la circa 20 de minute pentru a păstra timp răspunsurilor la întrebări.
Radioamatorii îşi pot demontra experienţa în faţa membrilor comunităţiilor locale care manifestă interes pentru comunicaţiile fără fir, dar nu au luat deocamdată în considerare asocierea lor cu radioamatorismul.
(Sursă: IARU, ARRL, Wikipedia)

*   *   * 

Article 0

$
0
0
FT-897 la capăt de drum?
Saitul japonez CQ Ohm anunţă că producţia popularului transiver FT-897D/DM/DS încetează în luna iunie 2014. YAESU nu are deocamdată în vedere realizarea unui succesor al acestui model.
Magazinul CQ Ohm vinde actualmente transiverele pe care le mai are în stoc la preţul de 95.000 yeni (fără taxele de vânzare de 8%), echivalentul a 927 USD sau 552 lire sterline.
Ştiri din industria produselor destinate radioamatorilor se găsesc pe saitul CQ Ohm la http://cqtopix.blog81.fc2.com/blog-entry-904.html
Saitul magazinului CQ Ohm poate fi consultat la http://www.cqcqde.com/shop/82_2230.html
Pentru o traducere aproximativă se poate utiliza Chrome translator. 
Ştirea este prezentă şi pe numeroase alte saituri, deşi unii autori presupun că este vorba doar de sistarea producţiei modelului primar FT-897 (sistat deja de acum câţiva ani), în vreme ce modelele care i-au urmat ar putea să mai fie disponibile o vreme.


Conform saitul eHam, pe care pe întinderea a nu mai puţin de 37 de pagini utilizatorii îşi expun impresiile despre FT-897 acesta este primul transiver din lume destinat lucrului multimod (SSB, CW, FM şi AM) atât în shack cât şi în mobil, care oferă o putere standard comparabilă cu alte modele (100 de waţi în benzile de la 160 la 6 metri, 50 waţi în 2 metri şi 20 waţi în 70 cm.) şi poate fi echipat cu baterii interne pentru lucrul în portabil (opţional). Gama de frecvenţe la emisie acoperă benzile de amator de unde scurte de la 160 la 10 metri, la care se adaugă benzile de 50, 144 şi 430 MHz în VHF şi UHF. Recepţia este posibilă în fragmentele de frecvenţe 0,1-56, 76-108, 118-164 şi 420-470 MHz. Dimensiuni: 200 x 80 x 263 mm.
Manualul de operare poate fi consultat la această adresă. 
(Surse: Southgate AR News, eHam, Aniko.hu, forumurile QRZ.com şi FT-897 Discussion Group)

*   *   * 

Article 0

$
0
0
Diploma «Brazilia, ţara fotbalului»
Din dorinţa de a omagia Brazilia prin cel mai popular sport al ei şi pe pasionaţii fotbalului din întreaga lume Liga de Amadores Brasileiros de Rádio Emissão (LABRE), asociaţia radioamatorilor brazilieni, a instituit diploma «Brazilia, ţara fotbalului» (Brazil, Football Land Award).

Legăturile pentru obţinerea acestei diplome trebuie realizate în perioada 1 iunie 2014 - 30 iulie 2014. Diploma poate fi obţinută de toţi radioamatorii emiţători şi receptori autorizaţi din lume.
27 de staţii comemorative vor fi prezente în eter din fiecare dintre cele 26 de state ale Braziliei şi din Districtul federal. 12 staţii cu prefixul ZX14 sunt denumite staţii-cheie, iar 15 staţii cu prefixul ZY14 sunt staţii speciale, după cum urmează:
Diploma «Brazilia, ţara fotbalului» va fi decernată în trei categorii: bronz, argint şi aur – în funcţie de numărul legăturilor realizate cu staţiile-cheie, cu staţiile speciale şi cu staţiile uzuale braziliene, conform tabelului de mai jos:

            BRONZ                                   ARGINT                                  AUR
4 staţii-cheie (ZX14*)            8 staţii-cheie (ZX14*)          12 staţii-cheie (ZX14*)          
5 staţii speciale (ZY14*)     10 staţii speciale (ZY14*)      15 staţii speciale (ZY14*)  
25 de alte staţii braziliene   50 de alte staţii braziliene    80 de alte staţii braziliene

Pot fi folosite oricare dintre benzi şi orice mod de lucru, dar nu sunt creditate legăturile intermediate prin linkuri VoIP (Echolink, IRLP etc.)
Confirmarea legăturilor cu staţiile ZX14* şi ZY14* va fi realizată cu ajutorul logurilor acestor staţii. Confirmările cu celelalte staţii braziliene va fi acceptată pe baza declaraţiei solicitantului că aceste legături au avut realmente loc.
Cererile pentru «Brazil, Footbal Land Award» pot fi trimise până la data de 31 decembrie 2014 data poştei. Ele trebuie so conţină un extras de log cu toate datele legăturilor (indicativ, data, ora, bandă, mod de lucru, controale schimbate).
Cererile se expediază la
LABRE - Gerência de Diplomas
Caixa Postal 4
70351-970 Brasília-DF
BRAZIL
Pentru expedierea poştală a diplomei se precep următoarele taxe:
Staţii din America de nord şi de sud: 4 USD sau 3 IRC-uri
Alte staţii:                                               5 USD sau 4 IRC=uri
Diploma este multicoloră, imprimată pe pagină format A4.

LABRE va confirma legăturile cu staţiile ZX14* şi ZY14* printr-un QSL special expediat prin intermediul biroului. Pentru confirmări directe (prin poştă) solicitantul trebuie să-şi trimită propriul QSL la adresa de mai sus, anexând un plic de răspuns autoadresat (self addressed envelope, SAE) şi 2 USD sau un IRC pentru un număr maxim de trei QSL-uri.
Toate QSO-urile cu staţiile ZX14* şi ZY14* sunt valabile pentru diploma WAB (Lucrat toată Brazilia, Worked All Brazil). Nu este necesară prezentarea QSL-urilor pentru aceste legături. Diploma WAB poate fi solicitată fie folosind exclusiv legăturile cu staţiile speciale, fie în combinaţie cu alte staţii braziliene, în scopul obţinerii numărului de legături necesare.
Orlando Perez Filho, PT2OP
Director executiv LABRE
(Sursă: saitul LABRE)

*   *   * 

Article 1

$
0
0
Calendarul DX a fost actualizat
Iunie - Iulie - August  - Septembrie 2014

Coloanele 1 şi 2 - perioada activităţii
Coloana 3 - denumirea entităţii DXCC
Coloana 4 - indicativul DX-ului sau prefixul entităţii (clic pe prefixul albastru duce la saitul expediţiei sau la pagina QRZ.com a expediţionarului cu informaţii suplimentare, clic pe "semnalări" duce spre clusterul pe care a fost semnalat DX-ul activ)
Coloana 5 - informaţia QSL şi/sau calea de expediere a QSL-ului
Coloana 6 - sursa informaţiei (clic pe prescurtarea sursei [OPDX, DXW.Net, 425DXN etc.] deschide saitul-sursă)
Coloana 7 - alte detalii (operatorul/operatorii, locaţia, modurile şi benzile de lucru, numărul de referinţă IOTA, participări în concursuri, QSL via birou sau direct, aparatura care va fi folosită etc.)


Article 0

$
0
0
Radioamatori celebri: David Sumner, K1ZZ
(Partea I-a)
David Sumner, K1ZZ este director-prim executiv, vicepreşedinte executiv şi secretar al Amateur Radio Relay League (ARRL), asociaţia naţională a radioamatorilor americani. El este responsabil faţă de Comitetul Directorilor ARRL pentru administrarea treburilor Ligii, inclusiv a echipei cartierului general şi a revistei oficiale QST.
Autorizat în 1962 la vârsta de 13 ani, David a fost activ în aproape toate domeniile radioamatorismului, cu precădere în concursuri în telegrafie. Cu începere din 1972 a ocupat funcţii din ce în ce mai importante în cadrul administraţiei ARRL. În 1970 a fost profund implicat în pregătirea Conferinţei mondiale administrative radio (WARC) a Uniunii Internaţionale a Telecomunicaţiilor (ITU) din 1979, care a reprezentat o importantă piatră de hotar în radioamatorism, mai ales în ceea ce priveşte alocarea aşa-numitelor «benzi noi» sau «benzile WARC» de 30, 17 şi 12 de metri (10, 18 şi 24 de MHz). A participat în anul 2000 ca membru al echipei IARU la Conferinţa mondială a radiocomunicaţiei (WRC) din Istanbul, iar în 2003 a fost oficial administrativ al echipei care a reprezentat IARU la Conferinţa WRC din Geneva, a cărei realizare majoră a fost îmbunătăţirea condiţiilor de lucru în segmentul de bandă 7100-7200 kHz. Între 1982 şi 1989 a ocupat funcţia de secretar al Uniunii Internaţionale a Radioamatorilor (IARU), iar din 1989 este membru al Consiliului de administraţie al IARU. A călătorit în peste 50 de ţări în cadrul responsabilităţilor sale ca oficial ARRL şi IARU. David este licenţiat în ştiinţe politice al Michigan State University şi deţine un masterat în administraţia afacerilor al Connecticut University. Locuieşte cu soţia sa Linda, KA1ZD în zona rurală Coventry, statul Connecticut, unde este activ în administraţia locală şi în chestiuni bisericeşti, precum şi în eter. Fiica lor Deryn, N1UCI este studentă în drept în Washington, DC.
(Sursă: biografiile oficialilor ARRL de pe saitul ARRL, foto QRZ.com)

Primul dintre cele două articole pe care le voi readuce în atenţia dumneavoastră a fost publicat în revista QST ca editorial în cadrul rubricii permanente a lui K1ZZ It Seems to Us şi a fost reprodus pe saitul ARRL, iar în iunie 2007 a apărut în traducere pe saitul Radioamator.ro cu amabila aprobare a autorului şi a lui Maty Weinberg, coordonator de producţie al ARRL. Un al doilea articol va fi republicat în partea a II-a a acestui material. 
Deşi au trecut 7 ani de la apariţie cred că textele şi-au păstrat aproape în totalitate actualitatea şi demonstrează profunda cunoaştere a fenomenului radioamatorismului, atitudinea de înţelegere şi toleranţă a autorului faţă de diversitatea acestuia şi a celor care îl practică, înţelepciunea în abordarea numeroaselor sale probleme şi în relaţia demnă şi responsabilă cu agenţiile şi organizaţiile guvernamentale şi internaţionale, în scopul protejării şi promovării intereselor radioamatorilor din întreaga lume.
Am convingerea că exempul oferit de viaţa şi activitatea lui David Sumner K1ZZ ne demonstrează cu prisosinţă că organizaţiile şi asociaţiile de radioamator trebuie administrate şi reprezentate de persoane cunoscătoare în amănunt ale tuturor aspectelor acestui hobby - şi nu de «funcţionari» parveniţi în funcţii pe criterii aleatorii, a căror tangenţă cu radioamatorismul este marginală sau chiar inexistentă. 

Radioamatorismul nu mai e ca pe vremea bunicilor
(publicat în revista QST în noiembrie 2006)

Restaurarea şi îngrijirea plină de afecţiune a aparatelor de radio clasice, care au constituit mândria shack-urilor generaţiilor anterioare de radioamatori, este o latură pasionantă a preocupărilor noastre, care ne oferă multe satisfacţii. Fie că e vorba de reconstruirea primelor noastre staţii sau achiziţionarea de aparatură pe care nu puteam nici măcar visa s-o avem pe vremea când erau noi, fie explorarea istoriei care a precedat propria noastră implicare in radioamatorism, avem multe de învăţat şi de savurat. În era afişajului digital generalizat se uită lesne cât de multă abilitate era necesară pentru atingerea aceluiaşi scop prin mijloace pur mecanice.
Dar admiraţia noastră faţă de istorie nu înseamnă defel o cantonare în trecut. Radioamatorismul prezentului este mult mai plin de provocări. În zilele noastre putem realiza mai multe lucruri decât s-au realizat vreodată, pentru că acum avem la dispoziţie unelte mult mai bune pentru aceasta. Gândiţi-vă la frecvenţele inferioare. Timp de decenii după cel de al II-lea război mondial ocupantul principal al benzii de 160 de metri era sistemul de navigaţie LORAN. Amatorii erau drastic restricţionaţi, DX-urile erau rare. Mulţumită renunţării la sistemul LORAN şi datorită îmbunătăţirii antenelor de recepţie contactarea staţiilor DX în 160 de metri este în prezent un lucru absolut obişnuit. Şi pe deasupra unii amatori explorează propagarea la mare distanţă pe 136 kHz utilizând tehnici sofisticate de detecţie a semnalului, în vreme ce alţii vor încerca să lucreze pe 505 kHz în baza unei autorizări recent emise de ARRL.
Gândiţi-vă la frecvenţele superioare de la 80 la 10 metri. Imediat după cel de al II-lea Război mondial nu erau decât patru: 80, 40, 20 şi 10 metri. Apoi, în 1950 s-a adăugat 15 metri, iar ca rezultat al Conferinţei mondiale administrative radio (World Administrative Radio Conference, prescurtat uzual WARC - nota trad.) din 1979 am obţinut şi benzile de 30, 17 şi 12 metri. Mai recent am dobândit oarecare acces şi la banda de 60 de metri (cu puţin deasupra frecvenţei de 5 MHz), pe câteva canale, alocate diferit de la ţară la ţară, pentru a se evita interferarea cu alte servicii locale. Predecesorii noştri nici nu şi-ar fi putut imagina existenţa atâtor opţiuni disponibile în alegerea frecvenţelor de operare în funcţie de condiţiile de propagare.
În anul 2003 la Conferinţa mondială de Radiocomunicaţii (World Radiocommunication ConferenceWRC) am obţinut ameliorări îndelung aşteptate ale benzii de 40 de metri, prin scoaterea unor staţii de radiodifuziune în afara segmentului 7100-7200 kHz. Se prevede finalizarea acestui proces pentru martie 2009, dar progresul este deja vizibil. În septembrie am avut ocazia de a opera în banda de 40 de metri fonie de la 4U1ITU (staţia de radioamator de la sediul central al Uniunii internaţionale de telecomunicaţii din Geneva (International Telecommunication Union, ITU). Ce diferenţă faţă de condiţiile în care am lucrat de la aceeaşi staţie acum 30 de ani! Staţiile din Statele Unite care erau imposibil de auzit pe vremuri le auzeam acum stând lejer la taclale, postaţi între staţiile de radiodifuziune - şi situaţia va fi chiar mai bună în viitor.
Dar flexibilitatea noastră modernă nu se limitează la frecvenţe. În «zilele bune de odinioară» exista telegrafie şi fonie, şi pe deasupra un pic de RTTY, pentru cei care aveau spaţiul necesar - şi se bucurau de înţelegerea familiei pentru acele teleimprimatoare mari şi zgomotoase. Desigur, mai avem şi acum CW şi fonie, dar ambele s-au îmbunătăţit. Mulţumită manipulatoarelor electronice şi calculatoarelor vitezele de manipulare sunt acum mai mari (ceea ce are un nedorit efect colateral, care îi descurajează pe telegrafiştii începători). Operatorii fonişti din undele scurte explorează posibilităţi de a îmbunătăţi inteligibilitatea semnalului, inclusiv forme ale vocii produse pe cale digitală. O revoluţie chiar mai mare are loc în comunicaţiile de date digitale, unde amatori inventivi «gătesc» un meniu aflat în permanentă extindere, format din «bunătăţi» care se cer degustate.
Dar ce să zicem de mărimea şi greutatea echipamentelor?! E amuzant să admiri emiţătoarele de 100 de waţi de până mai ieri, în greutate de 50 de kilograme, dar acum ne putem lua cu noi performantele noastre aparate practic pretutindeni unde mergem. Antenele mobile de scurte au evoluat şi ele mult.
Iar în VHF şi UHF programul gratuit WSJT creat de Joe Taylor, K1JT a adus reflexia pe Lună şi scaterul tropo- şi ionosferic chiar şi la îndemâna operatorilor care nu posedă decât o curticică, şi a redus necesitatea utilizării meteoscaterului. Conceptul de reţea digitală D-Star dezvoltat de asociaţia radioamatorilor japonezi JARL (Japan Amateur Radio League) e pe cale să se impună ca o modalitate de reţele extinse pentru transmisii de voce şi date la viteze de până la 128 kbit/secundă. Munca experimentatorilor deschide calea spre viteze şi mai mari pentru transmisiile de date. Mai multe sisteme care folosesc Voice over Internet Protocol (VoIP) oferă căi de comunicaţii amatorilor care nu au decât aparate de radio pentru VHF sau UHF FM - sau nici măcar nu au vreun aparat de radio!
O dilemă care i-a frământat ani de zile pe pasionaţii microundelor a fost faptul că nu ştiau pe ce frecvenţă se află. Atunci când asculţi un semnal slab de bandă îngustă folosind o antenă cu un spectru direcţional foarte îngust frecvenţa de operare este mult prea variabilă. Acum există mai multe metode de a soluţiona această problemă, inclusiv aceea de a-ţi fixa frecvenţa cu aceea a unui receptor GPS. Lucrul DX în domeniul microundelor nu mai este apanajul exclusiv al alpiniştilor. Programul creat de Andy Flowers, K0SM a îmbunătăţit simţitor posibilitatea de prognosticare a propagării hidrometeoritice, ceea ce a făcut în schimb operarea de acasă pe benzile de microunde mult mai pasionantă. Cea mai consistentă activitate are loc pe 10 GHz, dar benzile mai înalte atrag din ce în ce mai mulţi amatori care au o înclinaţie pentru a deveni deschizători de noi orizonturi.
Un notabil progres comun tuturor acestor noi frontiere promiţătoare este dezvoltarea tehnologiei Software Defined Radio (SDR). Kiturile ieftine de receptoare SoftRock (kit = set de piese sau materiale care se asamblează de cumpărător, respectiv utilizator în regim home made - nota trad.) s-au dovedit extrem de populare, în vreme ce FlexRadio SDR-1000 şi alte scheme sofisticate au adus un suflu nou de performanţă în shack-urile primilor amatori care le-au adoptat. Echipamente SDR sunt acum folosite în mod frecvent pentru transponderele sateliţilor de amator.
Radioamatorismul: un trecut măreţ - un prezent pasionant - un viitor strălucit!

*   *   * 

Article 0

$
0
0
Radioamatori celebri: David Sumner, K1ZZ
(Partea a II-a)
Utilizarea cea mai eficientă
(editorial publicat în revista QST în mai 2007)

Acum, că fiecare radioamator autorizat de Comisia federală pentru comunicaţii (FCC) are dreptul să opereze pe cel puţin patru benzi de unde scurte, şi în acelaşi timp mii de noi radioamatori autorizaţi din clasa General şi Extra Class ni se alătură în benzile medii şi superioare, e momentul potrivit să examinăm în ce măsură ne ridicăm la înălţimea principiilor enunţate în Secţiunea 97.101(b) a Regulamentelor FCC: «Fiecare persoană autorizată a unei staţii şi fiecare operator trebuie să coopereze în alegerea canalelor de transmisie şi în utilizarea cea mai eficientă a frecvenţelor destinate serviciului de radioamator. Nici o frecvenţă nu va fi alocată uzului exclusiv al vreunei staţii.»
Să facem mai întâi puţină aritmetică. În lume există peste două milioane de radioamatori autorizaţi să opereze în benzile de unde scurte. Numai în Statele Unite şi Canada numărul lor se ridică la circa 700.000. Chiar dacă îi scădem pe cei din clasa Novicilor şi pe Tehnicieni, considerând că drepturile lor de a lucra în scurte este deosebit de limitat, cifra este totuşi în jur de 350.000 - şi ea creşte. Aceeaşi situaţie se întâlneşte în Europa şi pe coasta asiatică a Pacificului.
Dacă o legătură între două sau mai multe staţii ocupă numai 2 kHz - o lăţime cu puţin mai mică decât aceea a unui filtru tipic de SSB -, înseamnă că o porţiune de 100 de kHz poate găzdui doar 50 de QSO-uri. În faza de activitate solară diminuată cu care trebuie să ne descurcăm pentru următorii câţiva ani, lăţimea totală a benzilor deschise la un moment dat este în cel mai bun caz de câteva sute de kiloherţi - suficientă pentru câteva sute de QSO-uri simultane, aşadar nici pe departe suficientă pentru a putea găzdui toate staţiile autorizate să opereze pe aceste benzi.
Evident, acesta este un calcul simplist. CW, PSK31, RTTY şi anumite alte moduri digitale au nevoie de ceva mai puţin de 2 kHz. Capriciile propagării şi întrebuinţarea antenelor directive permite deseori ca perechi de staţii să folosească aceeaşi frecvenţă fără a se interfera între ele. Dar oricum am lua-o, dacă un procentaj semnificativ dintre noi decidem să ieşim în eter pe o anumită bandă în acelaşi timp, spaţiul disponibil nu este suficient pentru ca toată lumea să se poată bucura de o operaţiune scutită de interferenţe.
Potrivit unei interpretări eronate, dar destul de răspândite a regulilor FCC, ar trebui să se evite transmiterea în situaţia în care aceasta ar putea cauza orice interferenţă unei comunicaţii aflate în desfăşurare. Minimizarea interferenţei prin, de exemplu, întrebarea dacă frecvenţa este ocupată înainte de lansarea unui CQ, face parte fără îndoială din «codul bunelor maniere radioamatoriceşti» prevăzută de Secţiunea 97.101(a). Cu toate acestea, printre numeroasele referiri la evitarea şi atenuarea interferenţelor prezente în Partea 97, singurele care se aplică în general la staţiile de radioamator sunt interdicţiile cauzării de interferenţe intenţionate şi răuvoitoare, precum şi cele care condamnă spleterele şi clicsurile de manipulare. În rest, din punctul de vedere al FCC noi cu toţii suntem egali, indiferent dacă ne întâlnim pe aceeaşi frecvenţă în ultimii 50 de ani sau dacă am fost autorizaţi cu cinci minute înainte. (...)
Să ne lămurim în privinţa interferenţei intenţionate şi răuvoitoare, care este interzisă. Transmiterea cu singurul scop de a interfera o altă staţie este o acţiune de neiertat. Ea nu poate fi niciodată acceptabilă, nici de FCC şi nici de comunitatea radioamatorilor. Dacă aveţi o altă părere în această chestiune aţi face bine să scăpaţi cât mai repede de aparatura dumneavoastră şi să vă găsiţi un alt hobby. Dacă ştiţi bine că interferarea intenţionată este un lucru detestabil şi cu toate acestea vă lăsaţi pradă impulsurilor emoţionale şi o făptuiţi, consultaţi-vă - probabil că aveţi nevoie de serviciile unui specialist pentru a învăţa să vă controlaţi furia, laolaltă cu alte câteva probleme de viaţă.
Dar să fie la fel de clar: interferenţa rezultată ca efect secundar al activităţilor legitime ale radioamatorilor în benzile noastre aglomerate este o realitate a vieţii. Interferenţa cu adevărat intenţionată şi răuvoitoare este destul de rară. Câteodată interferenţa se datorează erorii operatorului - cu toţii suntem supuşi greşelii. Alteori cauza o constituie diferenţa dintre eficienţa staţiilor: dacă lucrezi cu putere mică, antena ta nu e prea grozavă sau selectivitatea receptorului tău lasă de dorit nu e nimeni de vină că uneori ajungi să fii «călcat pe bătătură». Interferenţa se poate produce pur şi simplu prin schimbarea propagării şi staţia care se afla iniţial în zona ta de tăcere izbucneşte deodată cu 20 de dB peste S9. Ar fi lipsit de fair play faţă de colegii tăi radioamatori să presupui că fiecare caz de interferenţă pe care îl întâlneşti este un demers ostil.
Într-adevăr, cu toţii noi ar trebui să facem tot posibilul pentru a nu ne deranja unii pe alţii. FCC spune că noi trebuie să cooperăm pentru utilizarea cea mai eficientă a benzilor noastre limitate. Ni se cere să lucrăm cu emiţătoare «curate» (fără spletere şi clicsuri de manipulaţie). Ni se cere să folosim minimul necesar de putere pentru realizarea comunicării dorite. Dar ni se cere totodată să ştim că nu putem pretinde dreptul exclusiv de utilizare a vreunei frecvenţe. Majoritatea litigiilor care izbucnesc din când în când pe benzile de scurte cele mai populare pot fi evitate dacă suntem dispuşi să dăm dovadă de flexibilitate în alegerea frecvenţelor noastre.
Benzile noastre sunt limitate şi le folosim în comun. În cele 168 de ore care formează o săptămână este timp suficient pentru toată lumea care doreşte să opereze. În orele de vârf - la sfârşit de săptămână şi serile - mai ales atunci când frecvenţa maximă utilizabilă (maximum usable frequency, MUF) este joasă, poate fi destul de greu să-ţi găseşti un locşor liber. Dacă reuşim să acceptăm această situaţie şi să ne adaptăm la ea aşteptările şi tabieturile, dar şi să ne îmbunătăţim staţia şi calităţile de operator, benzile de radioamator vor continua să fie - aşa cum au fost de decenii - porţiunea cea mai eficient folosită a spectrului undelor scurte.

Discursul lui David Sumner K1ZZ la PACIFICON, Convenţia din 2012 
a secţiunii Pacificului a ARRL (video K7AGE)


*   *   * 
Alte articole (editoriale) de David Sumner, K1ZZ:
În partea I-a articolului de mai sus: Radioamatorismul nu mai e ca pe vremea bunicilor

Article 0

$
0
0
Ambasadorii insulelor Cook
Pe saitul de ştiri al insulelor Cook din Pacific Andy Duncan E51AND a publicat în 10 iunie 2014 sub titlul Amateur (Ham) Radio operators un scurt şi interesant articol destinat promovării radioamatorismului şi a locaţiei sale exotice în rândul publicului, pe care am plăcerea de a vi-l prezenta în traducere:

Pentru majoritatea oamenilor – în cazul în care ei au cea mai vagă idee despre ce este un radioamator, sau un «Ham»  – radioamatorismul este asociat de regulă cu primele comunicaţii posibile din orice regiune calamitată.
Într-adevăr, atunci când toate mijloacele tradiţionale de comunicaţii încetează să mai funcţioneze radioamatorii asigură în mod invariabil comunicaţiile de urgenţă din zonele lovite de uragane, cutremure sau alte dezastre naturale. Însă hobby-ul înseamnă mult mai mult decât atât.
Acum un secol pasionaţii au început să se «amuze» cu radioul, noua jucărie la modă popularizată de Marconi. Pe măsură ce din ce în mai mulţi hobbyişti au ajuns să se implice în radioamatorism operatorii de radio şi de telegraf din vremea aceea se refereau la ei în derâdere ca la «o mulţime de hami». Denumirea a supravieţuit până în zilele noastre, însă hobby-ul a evoluat.
În prezent radioamatorii, «hamii», şi-au apropriat cuceririle de ultimă oră ale comunicaţiilor şi folosesc cea mai modernă tehnologie pentru a comunica pe întinderea ţării lor sau cu tot globul. Ei folosesc fonia, codul Morse şi o întreagă pleiadă de moduri digitale. Ei comunică prin semnale reflectate din ionosferă, de pe suprafaţa Lunii sau utilizând sateliţi orbitali construiţi de amatori şi lansaţi în cadrul unor programe internaţionale de cercetare a spaţiului cosmic. Şi totodată ei continuă să furnizeze comunicaţii de urgenţă în cazul unor calamităţi mai uşoare sau mai grave, punându-se deseori la dispoziţia serviciilor de comunicaţii publice, fie cu ocazia unor curse de ciclism sau participând în netul navigatorilor din Pacific pentru urmărirea iahturilor care traversează oceanele.
Cu toate că în lume sunt milioane de radioamatori, pe insulele Cook trăiesc doar şapte – unul în Tongareva, unul în Aitutaki şi cinci în Rarotonga. Din cei şapte doar patru sunt activi – cu toţii locuiesc în Rarotonga -, dar acei patru amatori au făcut la fel de mult pentru a atrage atenţia asupra insulelor Cook ca «destinaţie» cât întreaga publicitate comercială!
Cum au reuşit una ca asta? Pe trei căi: cea mai importantă dintre toate – au vorbit cu oamenii, cu mii şi mii de oameni de pe toate meridianele; au expediat ilustrate (QSL-uri) pentru a confirma acele conversaţii; în fine, şi-au întreţinut saiturile proprii pe internet.
Care a putut fi oare impactul acestora din urmă? În ultimii doi ani Corporaţia de turism a insulelor Cook a adunat peste 60000 de «like»-uri pe pagina sa de Facebook.
Andy Duncan, deţinător al indicativului E51AND, un radioamator care trăieşte în Inave, are o pagină de internet de numai nouă luni şi a acumulat 45000 de accesări; Jim Ditchburn E51JD din Tupapa are 221420 de accesări, iar Victor Rivera E51CG a atras pe paginile sale un număr uluitor de 1,3 milioane de accesări.
În mai 2013 şi aprilie 2014 American Radio Relay League (ARRL, asociaţia radioamatorilor americani) a publicat articole în revista sa QST despre radioamatorismul practicat pe insulele Cook şi milioane de oameni din întreaga lume au primit acea revista; în aprilie 2014 a fost publicat un articol în revista CQ Ham Radio care apare în Japonia, care a ajuns în faţa privirilor a milioane de japonezi. O astfel de publicitate atrage oamenii să vină aici în concediu şi să-şi opereze radiourile dintr-o locaţie extrem de «rară». Săptămâna trecută doi amatori din Statele Unite au revenit în ţara lor după două săptămâni petrecute aici, săptămâna aceasta soseşte un amator din Germania, iar în weekend patru amatori japonezi vor opera din motelul KiiKii, o locaţie preferată a hamilor vizitatori. (Cele două arhipelaguri sunt fiecare entităţi separate pe lista DXCC. În clasamentul celor mai dorite entităţi DXCC alcătuit de ClubLog North Cook se situează pe locul 72, iar South Cook pe poziţia 167 - nota mea, YO4PX)
Aşa că atunci când veţi trece cu maşina prin faţa magazinului Victor’s Computers vizavi de aeroport şi vă veţi minuna de pilonul lui E51CG şi de antenele ciudate pe care le are în curte, sau veţi traversa Muri şi veţi zări enorma «umbrelă» inversată de lângă casa lui Bob Walkers, or toate structurile acelea de aluminiu înălţate spre cer din curtea lui Jim Ditschburn, sau «cea mai mare antenă TV pe care aţi văzut-o vreodată» în locaţia lui Andy Duncan de lângă Cook Island Divers – amintiţi-vă, ei sunt ambasadorii nelăudaţi ai insulelor Cook, cei care stau de vorbă cu lumea-ntreagă, cei care laolaltă au adunat peste un milion şi jumătate de accesări pe saiturile lor, iar în momentele în care - vai! – un ciclon, un tsunami sau vreun alt dezastru ar scoate din uz toate comunicaţiile comerciale glasurile lor vor fi primele care vor răzbate spre lumea exterioară …

Jim Ditchburn, E51JD

Victor Rivera E51CG

Andy Duncan E51AND cu soţia Kathy E51KC au activat insula Mangaia (OC-159)




*   *   * 

Article 0

$
0
0
Preţuirea radioamatorilor
În iunie 2012 am publicat sub titlul Proclamaţie două documente: primul emis de Christine O. Gregoire, guvernatoarea statului Washington, cel de al doilea de Susana Martinez, guvernatoarea statului New Mexico. Ambele documente proclamă şapte zile ale lunii iunie Săptămâna radioamatorismului, exprimând aprecierea şi gratitudinea statelor S.U.A. pe care le guvernează pentru numeroasele servicii pe care radioamatorii le furnizează concetăţenilor lor pe bază de voluntariat. 
Astfel de proclamaţii au fost emise la vremea respectivă şi în alte state americane şi îndărătul lor putem intui munca neprecupeţită a factorilor de decizie din radioamatorismul nord-american - şi mai cu seamă a liderilor asociaţiei naţionale ARRL - pentru informarea publicului, pentru promovarea hobby-ului în rândul tinerilor sau a celor mai vârstnici, pentru protejarea intereselor radioamatorilor, pentru conştientizarea autorităţilor, pentru îmbunătăţirea condiţiilor la nivel legislativ statal şi federal care să permită desfăşurarea activităţii de radioamator în situaţiile când «nimic nu mai funcţionează». 
Aş putea cita în aceeaşi ordine de idei şi mesajul adresat radioamatorilor în ianuarie 2007 de preşedintele Statelor Unite George W. Bush cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la prima transmisiune a vocii umane pe calea undelor realizată de Reginald Fessenden şi în care se spune: «Îi stimez pe toţi cei care lucrează în domeniul radioului şi sunt recunoscător radioamatorilor care furnizează comunicaţii de urgenţă, pentru a face ţara noastră un loc mai sigur. Munca voastră preţioasă întăreşte societatea noastră şi reprezintă spiritul american.» (vezi mesajul complet în finalul articolului Un geniu uitat: Reginald Fessenden, inventatorul canadian al radiotelefoniei.)
Acum sub titlul State, comitate şi comunităţi recunosc valoarea radioamatorismului saitul ARRL publică un consistent material rezumativ despre unele dintre acţiunile desfăşurate pentru a acorda preţuire meritată radioamatorilor şi serviciilor pe care aceştia le aduc comunităţilor şi ţării lor. Parcurg, traduc şi public relatarea cu justificată admiraţie amestecată cu un dram de invidie, visând la momentul în care înaltele autorităţi ale statului român vor ajunge cândva să ne preţuiască şi vor considera, la fel ca autorităţile din Statele Unite, că valenţele pe care le avem şi le putem oferi ar putea deveni o reală şi valoroasă resursă naţională. Desigur că pentru aceasta este necesară alegerea unor lideri vizionari, care preferă acţiunea avizată, onestitatea şi respectul în locul populismului, a demagogiei ieftine şi a formelor fără fond – pe scurt: prezenţa unor Radioamatori adevăraţi. (nota mea, YO4PX)

Mai multe state, comitate şi municipalităţi au emis proclamaţii prin care recunosc valoarea pe care o reprezintă radioamatorismului pentru comunitate. Astfel de proclamaţii se îmbină deseori cu activitatea Field Day a ARRL care va avea loc în zilele de 28-29 iunie.
- În New Hampshire guvernatoarea Maggie Hassan a proclamat luna iunie Luna radioamatorismului. În proclamaţia sa guvernatoarea a evidenţiat valoarea radioamatorismului ca «un serviciu public organizat cu caracter voluntar» şi a menţionat că secţiunea New Hampshire a ARRL a încheiat un Memorandum de înţelegere cu Homeland Security and Emergency Management. Guvernatoarea a evocat rolul radioamatorismului în timpul atacului cu bombă din timpul Maratonului de la Boston în 2013 şi în momentele ulterioare acestuia şi după uraganul Sandy din 2012. Maggie Hassan a caracterizat activitatea Field Day organizată de ARRL ca fiind «un exerciţiu de 24 de ore a evaluării gradului de pregătire în situaţii de urgenţă şi o demonstraţie a abilităţilor şi disponibilităţii radioamatorilor de a furniza comunicaţii independente care nu necesită infrastructuri suplimentare.» În 3 iunie la citirea Proclamaţiei a fost prezent Peter Stohrer K1PJS, managerul secţiunii New Hampshire a ARRL.
- În Pennsylvania guvernatorul Tom Corbett a declarat şi el luna iunie Luna radioamatorismului. «Chiar din primii ani ai radioului fără fir aceşti bărbaţi şi aceste femei au muncit sârguincios pentru a asigura comunicaţii vitale suplimentare comunităţilor lor în timpul unor situaţii de urgenţă, a unor dezastre naturale şi cu ocazia evenimentelor publice», a spus Corbett, apreciind valoarea timpului, a talentului şi a eforturilor dedicate de radioamatorii din statul său şi dorindu-le succes în continuare.
- Robert Bentley, guvernatorul statului Alabama i-a îndemnat pe concetăţenii său să onoreze radioamatorii, numindu-i «ambasadori altruişti ai buneivoinţe» şi declarând perioada 23-29 iunie Săptămâna radioamatorismului în statul său. Bentley a menţionat că peste 28000 de amatori «au demonstrat în mod repetat imensa valoare pentru cetăţeni prin furnizarea comunicaţiilor de urgenţă în timpul calamităţilor naturale şi chiar şi a celor independente de starea vremii.»
- Bobby Jindai, guvernatorul Louisianei a declarat perioada 23-29 iunie Săptămâna radioamatorismului în statul său. El a exprimat opinia că radioamatorii «şi-au donat serviciile şi sunt în alertă pentru orice situaţii de urgenţă locale, naţionale sau internaţionale, exersându-şi abilităţile lor de comunicare» în activitatea Field Day.
- În Tennessee managerul secţiunii ARRL Keith Miller Sr., N9DGK i-a dăruit guvernatorului Bill Haslam moneda comemorativă cu ocazia celor 100 de ani ai asociaţiei naţionale. Acesta a declarat perioada 23-29 iunie Săptămâna radioamatorismului.
- În Minnesota guvernatorul Mark Dayton a proclamat zilele de 28 şi 29 iunie Zilele aprecierii radioamatorilor. El a spus că operatorii radio au asigurat resurse de comunicaţii în situaţii de urgenţă şi cu ocazia unor evenimente de servicii publice şi a evidenţiat rolul radioamatorismului în semnalarea furtunilor prin SKYWARN. Dayton a adăugat că cluburile radioamatorilor din Minnesota oferă cursuri de instruire pentru operaţiuni radio, «trezind interesul cursanţilor pentru ştiinţe, geografie şi fizică» şi dându-le ocazia de a deveni radioamatori autorizaţi.
- Camera Reprezentanţilor statului Missouri a adoptat o rezoluţie «pentru a elogia istoria, scopurile şi realizările» secţiunii ARRL. Rezoluţia a exprimat opinia că radioamatorismul a fost recunoscut ca fiind «o resursă inestimabilă de către organizaţiile de asistenţă şi de Departamentul Siguranţei naţionale a Statelor Unite.» Înaltul for a evidenţiat de asemenea rolul asumat de radioamatori de a furniza comunicaţii de urgenţă şi de alertare în cazul unor evenimente meteo grave şi disponibilitatea de a oferi asistenţă în cazul unor comunicaţii legate de evenimente publice.
- Oraşul Ashburn din statul Georgia a declarat zilele de 28 şi 29 iunie Zilele radioamatorismului. Proclamaţia municipalităţii menţionează că radioamatorismul sărbătoreşte peste un secol al «miracolului transmiterii vocii omeneşti pe calea undelor radio» şi puterea radioamatorismului de a clădi «punţi între oameni, societăţi şi ţări», precum şi rolul pe care pasionaţii hobby-ului şi l-au asumat de a asigura comunicaţii de urgenţă şi servicii de semnalare a furtunilor. 
- În Iowa guvernatorul Terry Branstad a evocat activitatea Field Day a ARRL, declarând perioada 23-29 iunie 2014 Săptămâna radioamatorismului, pentru a celebra eforturile radioamatorilor pe întinderea statului şi pe întreg teritoriul S.U.A. Guvernatorul a spus că statul «apreciază asistenţa pe care operatorii radio o asigură numeroaselor noastre organizaţii de reacţie în situaţii de urgenţă, inclusiv FEMA (Federal Emergency Management Agency) şi DHS (Department of Homeland Security). Branstadt a spus că «hamii şi-au demonstrat valoarea prin sprijinirea comunicaţiilor în timpul urgenţelor şi calamităţilor şi cu ocazia evenimentelor de servicii publice. El a elogiat şi munca voluntarilor SKYWARN.
- În comitatul Polk, statul Iowa radioamatorilor li s-a decernat Diploma de voluntar emisă de guvernatorul statului, Lt. Kim Reynolds, care a spus: «Hamii şi-au dedicat eforturile comunităţilor lor prin furnizarea gratuită de sprijin în comunicaţii cu ocazia unor evenimente publice şi agenţiilor, în cadrul ARES (Amateur Radio Emergency Service) a ARRL. Vechea colaborare dintre agenţiile comitatului şi ARES constă în antrenarea şi pregătirea acordării de asistenţă în situaţii de dezastre, atunci când toate sistemele de comunicaţii încetează să mai funcţioneze.» […]
Guvernatorul statului Alabama Robert Bentley semnând Proclamaţia

Guvernatoarea din New Hampshire Maggie Hassan proclamă luna iunie 
Luna radioamatorilor

Guvernatorul statului Tennessee Bill Haslam cu Keith Miller Sr. N9DGK 
şi Ingrid Klose KD4F
(Sursă: saitul ARRL)
*   *   * 

Article 0

$
0
0
Activitatea specială «Ziua independenţei celor 13 colonii originare» ediţia 2014


Între 1 şi 7 iulie toate cele 13 colonii engleze existente în 1776 pe teritoriul Americii de nord vor fi activate de către staţii speciale în unde scurte şi prin sateliţii de amator. Acestea vor opera cu începere din ziua de marţi 1 iulie orele 13.00 UTC până luni 7 iulie orele 04.00 UTC.
Vor fi active cel puţin două staţii din fiecare stat-colonie. Vor fi prezente în eter şi super-staţii de concurs, staţii de club cu mai mulţi operatori şi echipe de OM-i şi XYL-uri.
Tema pentru 2014 este «Devizele monetare în perioada războiului Revoluţiei». Acestea sunt înfăţişate pe diploma decernată în acest an, tipărită pe carton gros. Diploma poate fi solicitată până în 30 noiembrie 2014.
Puteţi lucra unul dintre state sau toate cele 13 pentru solicitarea diplomei. Un colant «Clean Sweep» va fi aplicat pe diploma celor care au reuşit performanţa de a lucra toate cele 13 state-colonii. Un colant special «Liberty Bell» (Clopotul Libertăţii) va fi aplicat şi pe diplomele celor care au contactat staţia WM3PEN din Philadephia, PA, care desfăşoară o operaţiune înrudită cu activitatea noastră. De asemenea va fi activă staţia specială W3FT care comemorează scrierea imnului naţional. Un colant reprezentând drapelul cu 15 stele al Statelor Unite din 1812 aplicat pe diplomă va confirma QSO-ul cu această staţie.

Staţiile speciale vor avea indicativele de la K2A la K2M (între paranteze precurtarea statului):
K2A (NY), K2B (VA), K2C (RI), K2D (CT), K2E (DE), K2F (MD), K2G (GA), K2H (MA), K2I (NJ), K2J (NC), K2K (NH), K2L (SC), K2M (PA).
Se va lucra în toate modurile de lucru: SSB, CW, RTTY, digitale. Opţiunea pentru modul de lucru şi programul de operare al fiecărei staţii speciale va rămâne la latitudinea operatorilor staţiilor respective. Se vor folosi toate benzile de unde scurte cu excepţia benzilor WARC (30, 17, 12 metri) şi a benzii de 60 de metri. În benzile de ultrascurte se încurajează folosirea benzilor de 2 şi 6 metri în simplex. Staţiile speciale vor lucra pe sau în jurul frecvenţelor care se termină cu cifra 13: de exemplu în SSB pe 1813, 1913, 3813, 7213, 14313, 21313, 28413, 50.113, 50213, 144.213 kHz (±20 kHz)
Activitatea se va desfăşura şi prin intermediul sateliţilor.

Prin clic pe denumirea statelor pe imaginea diplomei de pe saitul originar se pot obţine informaţii suplimentare privind activitatea staţiilor speciale.
Solicitanţii diplomei 4th Of July Week – The Original 13 Colonies Special Event trebuie să expedieze un extras de log cu datele legăturii/legăturilor realizate cu una sau mai multe staţii speciale (indicativul, data, ora UTC, banda) şi 5 USD pentru acoperirea cheltuielilor de tipar şi cele poştale. Nu se primesc SASE sau timbre poştale. 
Cererile de diplomă şi costul se expediază pe adresa managerului diplomei Kenneth J. Villone KU2US, P.O.Box 185, Conesus, NY 14435, USA. Kenneth poate onora numai solicitările de QSL-uri speciale pentru staţia din New York K2A, celelalte QSL-uri speciale trebuie solicitate direct din partea operatorilor acestora. Diploma se eliberează şi radioamatorilor receptori. Formularul cererii de diplomă poate fi descărcat în format PDF de la această adresă, dar se pot folosi şi cereri proprii. Formularul se scoate pe imprimantă şi se expediază prin poştă. Se anexează şi o etichetă cu adresa solicitantului, care urmează să fie aplicată pe plicul în care se expediază diploma.
Pentru accesarea formularului (şi a oricăror alte documente în format PDF) aveţi nevoie de programul Adobe Reader. Acesta poate fi descărcat gratuit de la această adresă.
Cei care au lucrat staţiile speciale în cursul activităţii din 2011, 2012 şi 2013 pot obţine în aceleaşi condiţii diplomele respective, al căror design este diferit de la an la an.

Ne aflăm la cea de a şasea ediţie a acestei activităţi speciale. În 2013 am realizat 81141 de legături! Ne aşteptăm ca numărul legăturilor în 2014 să crească, mai ales dacă propagarea şi vremea se vor îmbunăţi şi nivelul QRN-ului se va atenua. Cu siguranţă pailapurile vor fi cumplite, dar suntem pregătiţi să le înfruntăm. Am învăţat mult din 2009 până acum şi vom aplica anumite tactici speciale pentru a auzi pe toată lumea. Dar nu uitaţi, scopul nostru nu este să facem din această activitate un concurs.
O singură legătură cu o colonie este suficientă, prin legături suplimentare pe alte benzi sau cu cealaltă staţie din colonia respectivă nu veţi obţine mai mult credit. Limitaţi-vă la un contact per stat pentru a da o şansă şi altor amatori.

Diploma din 2011 cu tema «Declaraţia de independenţă»

Diploma din 2012 cu tema «Vasele Marinei Statelor Unite în era colonială»

Diploma din 2013 cu tema «Steagurile şi drapelele Revoluţiei»

(Surse: saiturile «The Original 13 Colonies Special Event Group» 2011-2014, OPDX)

*   *   * 


Article 24

$
0
0
1 aprilie la americani
Preşedintele Obama radioamator!
Washington, D.C. – După luni de studii, examinări practice şi răsfoirea asiduă a celui mai recent catalog al firmei HamRadio Outlet Comisia federală pentru comunicaţii a S.U.A. (FCC) a eliberat preşedintelui Barack Obama un indicativ de radioamator. Duminica trecută el a trecut examenul pentru clasa General cu ocazia simpozionului de la Delmarva.
După ce a contracarat cu succes obiecţiunile mai multor membri ai comisiei de examinare ai FCC care din considerente privind cetăţenia sa ar fi vrut să-i dea un indicativ cu prefixul 5Z4 (Kenya), Obama a fost declarat reuşit la examen cu un procent de 86% de răspunsuri corecte. Şeful de la Casa Albă a declarat că în pofida rezultatului său este cam dezamăgit de indicativul care i-a fost alocat. «Mi-aş fi dorit unul ceva mai prezidenţial», a spus Obama.
Purtătorul de cuvânt al FCC Robert Thorndyke a refuzat să facă comentarii pe această temă, a spus doar: «Staţi să vedeţi ce indicativ i-am pregătit lui George W. Bush.»
Preşedintele se va alătura comunităţii radioamatorilor americani cu indicativul N0BMA. Puteţi să-l lucraţi în SSB în fiecare joi la orele 18.00 UTC când participă la netul Casei Albe pe frecvenţa de 14242 kHz.
(Sursă: pagina Ham Hijinks, Ham Radio News of the Funny Variety, tks semnalare N2YO)

FCC reintroduce examenul de telegrafie

Washington, D.C., 1 aprilie 2014
Astăzi Comisia federală pentru comunicaţii (Federal Communications Committee, FCC) a aprobat Raportul şi Decizia 14-987af care reintroduce examenul de telegrafie pentru clasa General şi Extra Class. «Eliminarea acestei cerinţe a fost o mare greşeală. Acum ne dăm seama că a şti să transmiţi şi să recepţionezi Morse este o abilitate esenţială pentru radioamatori. Pe drept cuvânt se spune că semnalele Morse răzbat atunci când celelalte moduri ajung nefolosibile în condiţii slabe de propagare», a recunoscut Dotty Dasher, directorul Departamentului de examinări al FCC.
Examenul va trebui dat nu numai de noii solicitanţi de autorizaţii. Deţinătorii clasei General care n-au fost supuşi examinării vor avea la dispoziţie un an pentru a se prezenta la un test de transmitere/recepţie la viteza de 20 de semne pe minut, iar cei care posedă Extra Class la viteza de 65 de semne pe minut. Amatorii care nu vor trece examenul riscă să-şi piardă privilegiile de operare conferite de clasele lor superioare de autorizare. Materialele pentru administrarea examinărilor vor fi distribuite de coordonatorii examinatorilor voluntari (volunteer examiners, VE) până la sfârşitul lunii aprilie, pentru ca ei să se poată prezenta la examen cu începere din 1 mai 2014.
«Acesta nu se va compara cu acele ridicole teste-grilă din alte domenii. Vom transmite grupe de câte cinci semne mixte, exact cum o făceam pe vremuri. Iar amatorii vor trebui să dovedească că se pricep să le transmită ei înşişi, folosind o cheie de manipulare simplă dereglată», precizează Dasher.
Autorizaţii din clasa Tehnician nu vor trebui să treacă un test de telegrafie, la fel nici noii solicitanţi de autorizaţii. «Am discutat despre asta, însă am constatat că Tehnicienii nu se pricep nici măcar să-şi programeze mobilul, aşa că a le cere să descifreze codul Morse ni s-a părut că ar fi o pedeapsă din cale-afară de dură», a adăugat Disher.
Pentru informaţii suplimentare contactaţi-l pe James X. Short, persoana de legătură cu adjunctul departamentului de Relaţii publice al FCC  la numărul de telefon (202) 555-1212 sau la adresa de e-mail jim.shorts@fcc.gov. Pentru alte ştiri şi informaţi despre FCC vizitaţi www.fcc.gov.
(Sursă: pagina lui KB6NU)

*   *   * 

Article 0

$
0
0
Construirea unei antene verticale pentru banda de 2 metri
Cunoscutul videograf Randy Hall K7AGE a produs un video cu o durată de 16:37 minute care demonstrează construirea unei antene ground plane în sfert de undă (λ/4) pentru banda de amatori de 2 metri.
«V-a dezamăgit antena dumneavoastră scurtă cauciucată pe care aţi primit-o împreună cu portabila? Aţi vrea să transmiteţi un semnal mai puternic spre repetoare atunci când vă aflaţi la o depărtare mai mare de acestea? În acest caz vă voi arăta cum să construiţi o antenă verticală în sfert de lungime de undă. Este simplu, economicos şi rapid. Încercaţi, construiţi-o.»
Calculul lungimii în picioare (un feet, unitate de măsură pentru lungime, folosită încă în unele ţări anglo-saxone, echivalent cu 12 ţoli, iar în sistemul internaţional cu 304, 8 mm sau 30,48 cm) se conformează formulei 234/frecvenţa în MHz.
Pentru a converti picioarele în inchi se înmulţeşte lungimea în picioare cu 12. Un inch  = 2,54 cm.
Lungimea antenei în cazul frecvenţei de 147 MHz este de 1,59 picioare (19,1 inchi) sau 0,485 metri. Cele patru radiale (contragreutăţi) cu care va fi prevăzută antena au aceeaşi lungime. Se foloseşte un conector de şasiu tip SO-239.
Experimentul desfăşurat prin contactarea unei staţii cu antena originală a portabilei şi apoi cu antena home made tocmai construită de Randy demonstrează eficienţa acesteia din urmă: corespondentul raportează recepţionarea unui semnal slab atunci când Randy foloseşte antena originală, iar prin trecerea pe antena λ/4 un semnal mult mai puternic.
«Desigur că pentru o antenă montată pentru o folosinţă mai îndelungată se recomandă întrebuinţarea unor materiale mai rezistente», îşi încheie Randy videoul.



*   *   * 

Article 0

$
0
0
Agresivitatea vanităţii
Pe pagina de internet a Radioclubului CSM Bistrita a fost publicat sub titlul «Emfază şi meschinărie» un articol scris de Marius Aldea, YO5AM. Mi-am permis să înscriu sub el comentariul de mai jos alături de alte comentarii postate de amatori YO; îl public şi aici, cu speranţa că până la urmă bunul simţ va triumfa în pofida tuturor ambiţiilor şi veleităţilor deşarte:

Am criticat deseori conducerea FRR-ului şi, în opinia multora, pe bună dreptate. Am făcut-o mereu cu intenţia de a-i trezi la realitate pe cei aleşi să ne conducă, de a contribui la îndreptarea lucrurilor. Am arătat care sunt erorile lor, am sugerat care ar fi căile de urmat pentru corectarea acestora. Din păcate, de cele mai multe ori nu am găsit ascultare, succesivele conduceri ale FRR sunt deja vestite pentru inabilitatea lor de a comunica, pentru tăcerea asurzitoare cu care întâmpină orice critică şi orice încercare de iniţiere a unui dialog. Le-am oferit colaborarea mea, dar am fost ignorat.

Însă indiferent de părerea mea despre unele persoane care au deţinut şi deţin funcţii în FRR am militat întotdeauna pentru corectitudine şi fair play, pentru reprezentarea cu onoare a prefixului YO în eter şi în forurile internaţionale. Mi-a venit să intru în pământ de ruşine atunci când un amator YO a falsificat 31 de loguri, şi au fost numeroşi cei care au exprimat răspicat ideea că, indiferent cât de mare ar fi dorinţa de a câştiga AŞA CEVA NU SE FACE! 193 de amatori YO au semnat atunci Apelul care delegaţi cerând sancţionarea fraudei. Însă frauda nu a fost sancţionată nici până în ziua de astăzi. 

Am mizat atunci pe uitare, în speranţa că viitoarele participări şi viitoarea prezenţă a FRR în organismele IARU vor şterge cumva teribila dezonoare. M-am inşelat. Doi foşti membri ai Consiliului de administratie, după ce au gafat ridicol cât timp au stat în funcţii şi apoi au dat bir cu fugiţii, au decis din raţiuni nemărturisite dar cât se poate de evidente, să încerce o nouă dezonorare a radioamatorismului YO. Nu cred că vor reuşi la anvergura incredibilei fraude comise în Campionatul IARU din 2010, dar însuşi faptul că ei încearcă mi se pare absolut abominabil.

Am avut onoarea de a face parte din echipa care a obţinut titlul de vicecampioană mondială la prima ediţie a Campionatului IARU. Am publicat pe pagina mea aproape 800 de articole, multe dintre ele despre IARU şi Campionatul IARU, incercând mereu să-i încurajez pe amatorii YO la activitate în benzi şi participare la marele concert al eterului. Însă de data aceasta, în semn de protest, despre Campionatul IARU nu voi mai publica nimic. Nu doresc să particip prin munca mea nici măcar indirect la ruşinea pe care ne-o pregăteşte cu agresivă inconştienţă şi în absenţa celui mai elementar ham spirit «echipa» de două persoane de la ARR.

Cu sincer regret şi cu ingrijorare,
Francisc Grünberg, YO4PX
Constanţa, 8 iulie 2014
*   *   * 

Article 1

$
0
0
Calendarul DX a fost actualizat
Iulie - August  - Septembrie - Octombrie 2014

Coloanele 1 şi 2 - perioada activităţii
Coloana 3 - denumirea entităţii DXCC
Coloana 4 - indicativul DX-ului sau prefixul entităţii (clic pe prefixul albastru duce la saitul expediţiei sau la pagina QRZ.com a expediţionarului cu informaţii suplimentare, clic pe "semnalări" duce spre clusterul pe care a fost semnalat DX-ul activ)
Coloana 5 - informaţia QSL şi/sau calea de expediere a QSL-ului
Coloana 6 - sursa informaţiei (clic pe prescurtarea sursei [OPDX, DXW.Net, 425DXN etc.] deschide saitul-sursă)
Coloana 7 - alte detalii (operatorul/operatorii, locaţia, modurile şi benzile de lucru, numărul de referinţă IOTA, participări în concursuri, QSL via birou sau direct, aparatura care va fi folosită etc.)

NOU Colecţie de (237) QSL-uri primite recent, care au fost sau urmează să fie expediate solicitanţilor ca urmare a unor activităţi DX recente sau chiar viitoare (2012-2013-2014). Ele au ca sursă printre altele excelenta pagină de informaţii DX-World Net, căreia îi adresez mulţumiri, dar fac parte şi din colecţia proprie sau a unor colegi din YO şi din străinătate. Această colecţie va fi actualizată permanent, pe măsură ce vor apare pe internet sau vor fi primite noi QSL-uri ale unor DXpediţii. QSL-urile mai noi vor fi introduse la începutul colecţiei.



Article 0

$
0
0
Diploma "10 ani de la înfiinţarea site-ului Radioamator.ro"
Regulament
În luna iulie 2014 site-ul Radioamator.ro împlineşte zece ani de la înfiinţare. Cu această ocazie radioamatorii români şi străini pot obţine diploma aniversară "10 ani de la înfiinţarea site-ului Radioamator.ro".
Diploma se eliberează în trei clase (I, II şi III) şi două moduri de lucru (telegrafie CW şi telefonie SSB). Solicitanţii trebuie să obţină un număr minim de puncte rezultate din legături în benzile de unde scurte de la 160 metri la 10 metri cu staţia specială YR10RRO, activă în perioada 24 iulie - 3 august 2014, şi cu o serie de radioamatori care au contribuit de-a lungul celor zece ani la buna funcţionare a acestui site. Lista radioamatorilor nominalizaţi se găseste la această adresă. Radioamatorii care au confirmat că pot fi activi în perioada 24 iulie - 3 august 2014 şi au fost de acord să ofere puncte sunt marcaţi distinct pe această listă.

Numărul minim de puncte necesare pentru fiecare clasă este:

Clasa I-a: 175 puncte
Clasa a II-a: 100 puncte
Clasa a III-a: 75 puncte

Diploma se acordă separat pentru fiecare mod de lucru, astfel încât există un număr total de 6 combinaţii clasă/mod de lucru:

Clasa I-a CW             Clasa I-a SSB
Clasa a II-a CW        Clasa a II-a SSB
Clasa a III-a CW      Clasa a III-a SSB

Fiecare staţie nominalizată să participe la obţinerea acestei diplome oferă o singură dată 5 puncte pentru fiecare legătură şi mod de lucru, indiferent de banda pe care s-a realizat această legătură. Cu alte cuvinte dacă YO3XYZ face o legătură cu YO3FWC pe banda de 80 de metri CW, aceasta valoreaza 5 puncte, însă o nouă legătură ulterioară între YO3XYZ şi YO3FWC în CW pe orice altă bandă nu oferă puncte suplimentare. Aceeaşi regulă se aplică independent pentru legăturile în telefonie (SSB).

O legătură cu staţia YR10RRO valorează 10 puncte, însă spre deosebire de legăturile făcute cu colaboratorii nominalizaţi, fiecare nouă legătură cu YR10RRO pe o altă bandă acordă alte 10 puncte. De exemplu, daca YO3XYZ a făcut o legătură pe banda de 20 de metri SSB cu YR10RRO şi a obţinut 10 puncte, acesta poate realiza o nouă legătură pe banda de 40 de metri SSB, obţinând 10 puncte suplimentare. Aceeaşi regulă se aplică independent pentru legăturile în telegrafie (CW).

Pentru obţinerea diplomei, indiferent de clasă, o legătură cu YR10RRO este obligatorie.

Diploma este gratuită şi se oferă în format electronic pentru legături efecutate în perioada 24 iulie - 3 august 2014. Solicitările trebuie trimise prin email la adresa yr10rro@radioamator.ro şi trebuie să conţină un extras de log din care să rezulte:
•          Data şi ora legăturii (UTC)
•          Banda pe care s-a realizat legătura (dacă se poate şi frecvenţa exactă)
•          Modul de lucru (CW sau SSB)
•          Controlul RS(T)
•          Indicativul staţiei corespondente
•          Punctajul obţinut pentru fiecare legătură
•          Punctajul total

Solicitări pentru diploma "10 ani de la înfiinţarea site-ului Radioamator.ro" se primesc până la data de 31 decembrie 2014

(Material preluat de pe Radioamator.ro cu aprobarea emitentului diplomei)
.
*   *   * 





Viewing all 522 articles
Browse latest View live